Jakość wody

Woda jest wspaniałym bogactwem niezbędnym do życia, a jednocześnie dobrem trudnym i kosztownym do pozyskania, jak również do uzdatnienia w taki sposób, aby była bezpieczna dla zdrowia i jej jakość odpowiadała obowiązującym przepisom zawartym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 29 marca 2007r. (Dz. U. Nr 61 poz. 417 z 2007r. z późn. zm.).

 

Koryto przelewoweW Radomiu woda do picia jest pozyskiwana ze studni wierconych o głębokości dochodzącej do 300 m z pokładów kredowych, których wiek określa się średnio na ok. 100 mln lat (reklamowane wody oligoceńskie mają tylko ok. 30 mln lat).

 

Każda Stacja Uzdatniania Wody, a jest ich w sumie 12, korzysta ze studni, w których woda charakteryzuje się różnym stopniem zawartości związków, zwanych wskaźnikami fizyko-chemicznymi.

 

Wody podziemne, w przeciwieństwie do powierzchniowych, charakteryzują się dużą stabilnością parametrów, zwłaszcza te pobierane z dużych głębokości.

 

W celu usunięcia ponadnormatywnych ilości tych związków wodę poddaje się skomplikowanym procesom uzdatniania (napowietrzania, filtracji, dezynfekcji), tak, aby finalny produkt - woda w kranie odbiorcy - była bezpieczna dla zdrowia.

 

Aby zapewnić stałą kontrolę jakości wody jest ona pobierana i badana na Stacjach Uzdatniania Wody oraz w reprezentatywnych punktach sieci miejskiej w zakresie wybranych parametrów fizyko-chemicznych i bakteriologicznych.

 

LaboratoriumLaboratorium – Radom Wodociągów Miejskich, posiadające certyfikat Polskiego Centrum Akredytacji, wykonuje rocznie ok. 700 badań wody w ramach wymaganej wspomnianymi przepisami kontroli wewnętrznej, monitoringu kontrolnego i przeglądowego jakości wody. Dodatkowo laboratorium prowadzi badania wody surowej pobieranej bezpośrednio ze studni oraz na każdym z etapów procesu uzdatniania w celu jego optymalizacji.

 

W tym miejscu można wspomnieć o fakcie, iż obowiązujące wymagania bakteriologiczne dotyczące wody do picia dostarczanej przez firmy wodociągowe są bardziej restrykcyjne niż te stawiane wodzie butelkowanej.

 

Woda w Radomiu jest wodą średnio-twardą, a dowiedziono, że generalnie woda twarda zawierająca większe ilości związków wapnia i magnezu jest zdrowsza dla organizmu człowieka od wody miękkiej, gdyż korzystnie wpływa na układ kostny i układ krążenia.

 

Nadzór nad jakością wody do spożycia przez ludzi prowadzony jest przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Radomiu.

 

Chcemy zapewnić, iż woda dostarczana naszym odbiorcom jest stale kontrolowana, spełnia obowiązujące wymagania i jest zdrowa.

 

Podstawowe parametry fizykochemiczne wody pompowanej do sieci miejskiej z naszych Stacji Uzdatniania Wody przedstawione są w tabeli sporządzanej i aktualizowanej na podstawie wyników badań realizowanych w Laboratorium - Radom oraz Oddział Laboratoryjny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. Aby ułatwić korzystanie z tej tabeli załączono przeliczniki różnych jednostek twardości wody.

 

 

Radom

certyfikaty

jakosc wody

jakośc wody

laboratorium